Hoe werkt een portofoon

Een portofoon (ook walkie talkie genoemd) is een draagbaar apparaat dat gebruikt wordt om snel en draadloos te communiceren met andere portofoons. Een portofoon bestaat uit een zender,  ontvanger, antenne, microfoon, luidspreker, batterij en een bedieningspaneel. Op deze pagina zullen we uitleggen hoe een portofoon technisch gezien werkt en welke factoren de kwaliteit en het bereik van de communicatie beïnvloeden.

Radiogolven en frequentiebanden

am-fm-radiogolvenEen portofoon werkt volgens het principe van een klassieke FM radio. De zender zet het geluid van de microfoon om in een elektrisch signaal dat gemoduleerd wordt naar een draaggolf. Een draaggolf is een elektromagnetische golf met een bepaalde frequentie. De modulatie is het proces waarbij de informatie van het signaal (het geluid) overgebracht wordt op de draaggolf. 

De antenne straalt de gemoduleerde draaggolf uit als elektromagnetische straling die zich door de lucht verspreidt. De ontvanger van een andere portofoon die op hetzelfde kanaal is afgestemd, vangt de straling op met zijn antenne en demoduleert het signaal om het geluid weer te herstellen. De luidspreker zet het elektrische signaal weer om in geluid dat hoorbaar is voor de gebruiker.

Een frequentieband is een reeks van elektromagnetische golven die een bepaalde frequentie hebben. Frequenties zijn de aantallen keren dat een golf op en neer gaat per seconde, en worden gemeten in hertz (Hz). Hoe hoger de frequentie, hoe meer energie de golf heeft en hoe korter de golflengte is. Er zijn verschillende frequentiebanden die gebruikt worden voor verschillende doeleinden, zoals communicatie, radio, televisie, radar, satellieten en draadloze netwerken. Elke frequentieband heeft zijn eigen voor- en nadelen, afhankelijk van de eigenschappen van de golven en de omgeving waarin ze zich voortbewegen. 

Naast de FM en AM frequentiebanden die u gebruikt om in uw wagen naar de radio te luisteren, worden de volgende frequentiebanden het vaakst gebruikt voor radiocommunicatie:

  • CB (27 MHz) staat voor citizen band. Dit is een radioband die vrij te gebruiken is door burgers voor persoonlijke communicatie. CB wordt vooral gebruikt doorcb radio vrachtwagenchauffeurs, hobbyisten en vroeger ook nooddiensten. Daar de frequenties bijzonder laag liggen heeft een CB-radio een groot bereik, maar hebben obstakels een grotere impact op het bereik. 
  • VHF (136-174 MHz) staat voor very high frequency. Dit is een radioband die gebruikt wordt voor televisie, radio, mobiele telefoons, satellieten en luchtvaartcommunicatie. VHF heeft een goede geluidskwaliteit en een groot bereik. Om op deze frequentieband te communiceren is een radio-licentie verplicht. VHF radio's worden in Europa vooral gebruikt voor de lucht- en zeevaart.
  • UHF (400-470 MHz) staat voor ultra high frequency. Dit is een radioband die gebruikt wordt voor televisie, radio, mobiele telefoons, satellieten, radar en militaire communicatie. UHF heeft een uitstekende geluidskwaliteit en een groot bereik. Omdat de frequenties heel hoog liggen heeft u een iets kleiner bereik als op de VHF frequenties, maar daardoor zijn de radiogolven wel veel beter bestand tegen obstakels. UHF is de meest gebruikte radioband in West-Eurpoa. De licentievrije PMR446-frequenties situeren zich ook binnen de UHF band. Alle frequenties die buiten de 446 MHz vallen zijn in Europa vergunningsplichig.

motorola r7aGeluidskwaliteit en bereik

De kwaliteit en het bereik van een portofoon hangt af van verschillende factoren, zoals het vermogen (uitgedrukt in watt) van de zender, de gevoeligheid van de ontvanger, de kwaliteit van de antenne, de lengte van de antenne, de weersomstandigheden, de aanwezigheid van obstakels of interferentie en de wetgeving die het gebruik van bepaalde frequenties reguleert. Wat een portofoon zonder licentie betreft (max 0.5 w), is het bereik ongeveer als volgt:

  • Stadskern: 900 tot 1200 meter
  • Dorp of platteland: 1000 tot 1500 meter
  • Bosrijk gebied: 1000 tot 1500 meter
  • Weiland of ruraal gebied met weinig bebouwing: 1200 tot 2000 meter
  • Skigebied of bergachtig gebied: 1400 tot 4000 meter

 

Portofoons met licentie hebben meestal een groter vermogen (max 5w), componenten van hogere kwaliteit en een betere en langere antenne. Indien u een radiolicentie heeft kan u ook repeaters installaren om het bereik te vergroten en op die manier een grote zone te kunnen dekken.

Advies nodig?

Heeft u hulp nodig bij de aankoop van portofoons? Onze experts krijgen wekelijks vormingen en trainingen van fabrikanten. Hierdoor hebben ze een uitstekende productkennis. Ze zijn telefonisch bereikbaar op weekdagen van 9 tot 17u op 02 273 04 61